Inter-biz, Usluge u informatici :: Koprivnička 9, Varaždin HR-42000, CROATIA
RAČUN: 2484008-1102435714 (Raiffeisenbank Austria d.d.)
Kontakt: 098-680-847, 042-203-596 :: e-mail: inter-biz@inter-biz.hr :: ICQ:

   

Najčešće postavljana pitanja vezana uz Internet hostingŠto mi treba ako želim svoje stranice na adresi www.moja-domena.com?

Da bi unosom adrese http://www.moja-domena.com došli na svoje web stranice potrebno je nekoliko stvari. Kao prvo, morate registrirati/zakupiti Internet domenu (u ovom primjeru moja-domena.com). Domena može biti međunarodna (.com, .org, .net, .info, .ws...) ili nacionalna. U Hrvatskoj je moguće zakupiti .hr domenu, kao i različite posebne vrste domena (.iz.hr, com.hr). Više o vrstama hrvatskih domena i postupku registracije možete naći na www.dns.hr.

Osim domene morate zakupiti web prostor - mjesto za svoje stranice na nekom od poslužitelja spojenih na Internet. Pri zakupu web prostora dobivate informacije o domenskim poslužiteljima (DNS poslužitelji - omogućavaju svakom korisniku Interneta da dođe do vaših web stranica, tj. daju informaciju o tome na kojem se poslužitelju nalaze vaše stranice) - primarnom i sekundarnom, koje potom morate pridijeliti prije zakupljenoj domeni.

Nakon što su domenski poslužitelji pridijeljeni domeni potrebno je pričakati dan-dva da se dovrši postupak tzv. DNS propagacije, tj. usklađivanja poslužitelja. Nakon tih dan-dva svi mogu pristupiti vašim web stranicama.

Kako postaviti web stranice na zakupljeni poslužitelj?

Nakon što ste zakupili prostor i registrirali domenu morate postaviti sadržaje tj. svoje web stranice na poslužitelj. Za postavljanje sadržaja koristi se FTP protokol - većina programa za izradu web stranica u sebi sadrže FTP klijent i jednostavno omogućavaju slanje stranica na poslužitelj (upload). Bitno je voditi računa da se podaci smještaju u foldere kako je navedeno u dokumentima koje primite nakon registracije domena (npr. folder za smještanje web stranica na Inter-biz poslužitelj je /public_html

Kako zatražiti i zakupiti hrvatsku domenu?

Ukoliko ste obrtnik ili trgovačko društvo imate pravo na jednu besplatnu domenu. Postupak registracije svodi se na rješavanje papirologije, te zajedno s postupkom odobrenja i aktivacije domene traje 3-4 dana. Detalje o pravilima za registraciju hrvatskih domena možete naći na www.dns.hr. U principu, hrvatska domena ostaje vaše vlasništvo sve do odjave, dakle nema ograničenja na godišnje korištenje kao što je slučaj s međunarodnim domenama.

Kako zakupiti međunarodnu domenu?

Međunarodne domene zakupljuju se kod tvrtki koje su specijalizirane za taj posao. Domenu možete zakupiti sami (potrebna vam je kreditna kartica za uplatu) ili to za vas može obaviti Inter-biz ili bilo koja druga tvrtka koja nudi tu uslugu. Međunarodne domene dijele se u nekoliko grupa - .com, .org, .net, .biz, .info, .ws. Osim tih postoje i 'lokalne' domene drugih država koje se također mogu zakupiti, no u pravilu su njihove cijene više od standardnih gore popisanih naziva domena.

Što su to poddomene, parkirane domene i add-on domene ?

Nakon što ste nabavili svoju domenu naziva http://www.domena.com ili slično, ovisno o hosting paketu za koji se odlučite možete koristiti poddomene, parkirane domene i add-on domene. Što to znači? Poddomena je domena oblika http://poddomena.domena.com koja se jednostavno dodaje kao neka vrsta 'podfoldera' u vašem incijalnom kazalu koje sadrži web stranice. Prednost je ta da korisnici da bi došli do nekih sadržaja ne moraju unositi adrese tipa http://www.domena.com/poddomena već mogu direktno pristupiti prije navedenom adresom. Svi profesionalni web hosting paketi koje Inter-biz nudi omogućavaju izradu i definiranje poddomena bez naknade.
Parkirane domene su domene (dakle, međunarodne ili domaće) koje pokazuju na vaše stranice. Npr. ako imate stranice na adresi http://www.domena.com, možete do njih doći i sa http://www.parkirana-domena.com, gdje je parkirana-domena naziv još neke domene koju ste registrirali.
Add-on domene su domene koje pokazuju na vaše stranice, ali ne nužno na osnovni web već na neki poddirektorij i slično. Npr. http://www.add-on-domena.com pokazuje na poddirektorij vezan na inicijalnu domenu http://www.domena.com/poddirektorij.
Parkirane domene i add-on domene su opcija u većini Inter-biz paketa i naplaćuju se jednokratno godišnje prema broju domena - za detalje pošaljite upit!

Što je to PHP?

PHP je napredni, općeprihvaćeni skriptni jezik koji se izvodi na poslužitelju. Korištenjem PHP-a možete, među ostalim, izraditi skripte koje će dinamički generirati sadržaje vaših stranica, omogućiti slanje e-mailova korisnicima koji su se zato prijavili web formama i slično. Za razliku od 'client-side' skriptnih jezika kao što su JavaScript i VBScript, PHP se izvršava na poslužitelju.
Najnovije inačice PHP-a podržavaju niz naprednih funkcija (npr. dinamičko stvaranje PDF zapisa, kompletnu podršku za mrežno programiranje itd.)

Što je to ControlPanel za moj web hosting paket?

Svaki web hosting paket uključuje niz administratorskih funkcija - vama kao vlasniku paketa omogućen je detaljan pregled statistika posjećenosti stranica, aktivacija raznih predinstaliranih PHP i CGI skripti (web-dućani, portali, brojači posjeta itd.), definiranje ograničenja pristupa stranicama, definiranje korisnika e-mail-ova, podešavanje poddomena itd.
Control Panel predstavlja web sučelje pomoću kojeg na jednostavan način pristupate tim administratorskim funkcijama - aktivirate ga autorizacijom preko porta 2082 (dakle, iz web pretraživača korištenjem http://vašadomena.com:2082)

Mogu li čitati e-mail na svojem poslužitelju korištenjem web browsera?

Svaki web hosting paket (pa i oni za male korisnike koji koriste poddomenu) omogućava korisnicima čitanje e-mail-a korištenjem web preglednika (tzv. webmail) sa bilo kojeg mjesta na kojem imaju pristup internetu. Pristup web-mailu je autoriziran (koristi se isto korisničko ime i lozinka kao i za pristup ostalim administratorskim dijelovima paketa), a obavlja se spajanjem na 2095 port vašeg paketa (http://domena.com:2095).

Kako mogu pročitati e-mail na svojem poslužitelju?

Svi web paketi omogućavaju korisnicima kompletnu podršku za rad sa e-mailovima. Paketi koriste POP i IMAP poslužitelje za čitanje pošte, te SMTP za slanje pošte. Naravno, omogućeno je i korištenjem webmail alata dostupnih iz Control Panela svakog od paketa.

 

<
<
<
 
<
 
<
 
<

FAQ